zakelijke auto prive telemagics

Privékilometers in een zakelijke auto als zzp’er

Ik ben zzp’er en gebruik mijn zakelijke auto ook privé. Wat betekent dit voor mijn kilometerregistratie? Het kilometerregistratieboekje wordt gebruikt om de rittenregistratie bij te houden. Zowel personeel in loondienst als zzp’ers die veel op de weg zijn worden verplicht om een accurate kilometerstand te noteren. Dit heeft alles te maken met de boekhouding, die in orde moet zijn voor de Belastingdienst. Het gebruik van losse kilometerregistratieformulieren of boekjes zorgt voor een warboel en is ook nog eens zeer gevoelig voor het foutief overnemen. Een handschrift dat moeilijk te lezen valt of een bonnetje dat zoek raakt en weg is het overzicht. Zeker als zzp’er moet u goed opletten dat het verschil tussen privékilometers en zakelijke ritten goed genoteerd wordt.

Wat moet u bijhouden voor een correcte rittenregistratie?

Bent u zzp’er en gebruikt u een auto voor uw werkzaamheden? Dat gebeurt nogal eens bij beroepen waar iemand veel spullen bij de hand moet hebben of omdat de werklocaties lastig te bereiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen die werkzaam zijn als elektricien, bouwvakker, fotograaf of iemand in de verzorging die bij cliënten aan huis komt. De auto die voor het uitoefenen van het beroep gebruikt wordt heeft dan meestal een dubbelfunctie. De kilometerregistratie voor een zakelijke auto die ook voor privéritten gebruikt wordt is vrij eenvoudig. Zolang de volgende gegevens maar aanwezig zijn kan er weinig misgaan: de kilometerstand voor en na de rit, datum en tijd, welke klant en de begin- en eindbestemming.

De kosten en afschrijvingen op basis van de kilometerregistratie

Er bestaat nogal wat verwarring omtrent de afschrijving van de gemaakte kilometers met de zakelijke auto die ook voor privéritjes gebruikt wordt. De verdeling is in dit geval makkelijk. Stel dat u 30.000 kilometer zakelijk reist en 10.000 kilometer privé. Alle gemaakte kosten, zoals brandstof, onderhoud, verzekering en wegenbelasting telt u dan bij elkaar op. 75% daarvan kunnen zakelijk afgeschreven worden en gelden als een totale som van werkelijk gemaakte reiskosten. De overige 25% zijn dan vanzelfsprekend voor de privérekening. Zorg voor de administratie dus dat uw rittenregistratie op orde is.

Wat kan de FiscaalBox voor een zzp’er betekenen?

De FiscaalBox van Telemagics komt met een handige rittenregistratie-app. Onze black-boxkilometerregistratie wordt in uw auto ingebouwd. Vervolgens kunt u via de app bij elke rit noteren of de afgelegde weg privé of zakelijk was. De FiscaalBox houdt met gps-rittenregistratie bij wat het start- en eindpunt van de rit is, hoeveel kilometer de route was en uiteraard het tijdstip. Door deze sluitende kilometerregistratie hoeft u geen boekje meer te kopen of eindeloos lange Excel-documenten bij te houden. De FiscaalBox geef u met automatische kilometerregistratie een duidelijk overzicht. Dat bespaart u niet alleen veel tijd, maar ook geld.